Ismét egy
finom péksütemény, ami holnap tízórai gyanánt is megállja a helyét. Egy angol
nyelvű oldalon láttam meg először a formázását, ami rettentő egyszerű és
látványos. A tészta viszont saját recept, mert nekem ez vált be igazán. Most
sárgabarack darabokkal gazdagodott a túró töltelék, mert kislánykám valami
gyümölcsösre vágyott. Na de csak a fele, mert a fiú gyermek nem eszi a
gyümölcsös sütiket.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg. finomliszt
- 4,5 dl. tej
- 2 dl. étolaj
- 6 púpos ek. cukor
- 1 kk. só
- 5 dkg. friss élesztő
- 2 egész tojás
Töltelék:
- 70 dkg. túró
- 4 tojás sárgája
- 10 ek. cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- kevés reszelt citromhéj
- mazsola (ha szereti a család)
Gyümölcsös részhez: 15-20 dkg. apróra vágott konzerv
sárgabarack
Elkészítés:
Az élesztőt 2
dl. langyos cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt közepesen
lágy tésztát dagasztunk. Ha géppel dagasztjuk, először mindig a folyékony
hozzávalókat tegyük az üstbe. Ha kész a tészta, langyos helyen duplájára kelesztjük,
ez kb. 40-50 perc. Ha szépen megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és
nagyjából egyforma darabokra vágjuk. Ebből a mennyiségből 20-22 darab lesz! Egyenként kis golyókká gömbölyítjük őket, majd a
golyót kinyújtjuk kb. teás csészealj méretűre. 4 bevágást csinálunk rá úgy,
hogy a közepén maradjon hely a tölteléknek.
Na igen a töltelék…semmi rendkívüli, egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat,
ha nagyon durva szemű a túrónk krumpli törőn áttörhetjük. Én most a felébe
belekevertem az apróra vágott, lecsepegtetett sárgabarackot. Mindegyik közepébe 1 evőkanál tölteléket
teszünk, majd szépen ráhajtjuk az egymással szemben lévő szirmokat.
Sütőpapíros
tepsibe sorakoztatjuk őket, és hagyjuk pihenni még 20 percig. A sütőt 180 fokra
bemelegítjük. Ha újrakelt a rózsánk, megkenjük tojással, és kb. 20 perc alatt
szép pirosra sütjük. Ha meghűlt, meghintjük porcukorral.
17 megjegyzés:
Ezek pont olyanok, mint az én Eszter rózsa nevű süteményem, én szoktam dióval és pudinggal is tölteni. Nagyon finomak :)
Gyönyörűek a te rózsáid is, megcsodáltam őket, a tészta is hasonló. A pudingos töltelékkel viszont nagyszerű ötletet adtál, mert egész este azon morfondíroztam, hogyan csinálhatnám csokissá a rózsát.
Hú de szépek, és milyen finomak lehetnek! nekem picit bonyolúltnak tűnik a formázása, de jó lenne ha egyszer sikerülne ilyesmit készíteni!:)
Ugyanebből a tésztából szoktam a diós szíveket is csinálni, szerintem azt is megpróbálhatod, nagyon mutatós sütik, persze lehet kakaós szíveket is készíteni.
én viszont legközelebb a te barackos túrósodat fogom elkészíteni. :)
Nagyon finom lett!!!
Most eszem az ötödiket!!
Ó, ez valami mesés! Csorog a nyálam!!
Erika! Hidd el bonyolultabb leírni, mint megcsinálni a formázást. Olyan szépen adja magát a rózsa, hogy el sem lehet rontani.Feltettem a fázisfotókat is.
Eszter! Igazán isteni a friss sárgabarackkal lesz, márha lesz az idén barack.Nem tudom mit okozott a fagy a barackosokban!
Hihetetlen jó ez a formázás, meg kell jegyezzem!! Csudaszépek lettek, a túrós amúgy is az egyik kedvencem! :))
Milyen kis helyesek! Már megint adtál egy jó tippet! Köszi!
Kétlem hogy megmaradtak másnapig.:)
Nagyon guszták, nálunk percek alatt elfogy az ilyen mennyei finomság...
Gyönyörűek lettek, és nagyon tudnám szeretni a tölteléket is! Gyümölccsel vagy anélkül, bármilyen jöhet! :)
Barbi,gionetta,hankka Anazar: Köszönöm!
Juci: Hát nehéz volt, de mentettem el a gyerkőcöknek :)
Ez igen! De beleharapnék! Nem kell külön a szirmokat tojással lekenni? Megállnak kenés nélkül ilyen szépen?
HajniZoli: Nem kell külön lekenni őket, nagyon klassz tészta, szépen egyben marad. Én az utolsó szirmot kicsit megnyújtom, az körbeöleli az egészet.A titka, a második kelesztés!
Mostanában több helyen is láttam! Nálad nagyon szépek lettek! Remélem nem felejtem el, egyszer én is szeretném elkészíteni, és remélem ilyen gyönyörűségesek lesznek az enyémek is. ;-)
Nagyon jól néznek ki! Hasznos, hogy így lépésről lépésre lefényképezted, köszönjük!
Nagyon szívesen Titi!
Megjegyzés küldése